Om meer te weten te komen over een bedrijf of organisatie, is het makkelijk om even op de pagina ‘over ons’ op de betreffende website te kijken. Maar word je daar nou echt wijzer van als consument? Nodigt zo’n pagina uit tot sales? Lang niet altijd, is mijn ervaring. Ik denk dat oprechtheid en inspiratie vanuit de juiste mindset daar verandering in kan brengen.
Vertellen waar we goed in zijn, wat de kenmerken van ons product of onze dienst zijn; dat doen veel mensen zo’n beetje aan de lopende band. Of je nou met je ideale klant in een hypothetische lift staat en maar 3 verdiepingen de tijd hebt om uit te leggen waarom hij met jou in zee moet gaan (de klassieke elevator pitch). Of misschien word je in een sollicitatiegesprek gevraagd je kwaliteiten en ‘ontwikkelpunten’ te benoemen. Of je zit op een verjaardag en iemand vraagt je wat jíj nou eigenlijk voor de kost doet. Het maakt eigenlijk niet uit in welke situatie je een ‘over ons’-verhaal vertelt, het gaat erom wat je intentie ermee is.
Het logische antwoord lijkt natuurlijk: verkoop. Maar waarom eigenlijk? Wij denken dat je uiteindelijk méér verkoop zult genereren als je je ‘over ons’ juist niet insteekt met verkoop als je doel. Als je insteek is om een ander te raken, te inspireren, blij te maken –kortom: als je de ander iets wil geven- is de kans veel groter dat je verhaal blijft hangen. Drie tips om hiermee aan de slag te gaan om te zorgen dat je ‘over ons’ geen dertien-in-een-dozijn verhaal wordt:
1. De waarom-fase, niet alleen voor kleuters. Journalisten hebben voor het schrijven van nieuwsberichten een checklist om te zien of alle informatie in het artikel staat. Die checklist is simpel: 4 w’s en 1 h. Oftewel: wie, wat, waar, waarom en hoe. Eigenlijk is een ‘over ons’ ook pas compleet als al die ingrediënten erin zitten. Vaak blijven organisaties echter hangen bij de eerste drie w’s en soms nog de h (productieproces, werkwijze enz.). Maar de waarom is misschien nog wel het allerbelangrijkst, daar kun je je namelijk echt in onderscheiden. Stel je zelf daarom eens zoveel mogelijk waarom-vragen. Waarom ben je gaan doen wat je doet? Waarom doe je nog steeds wat je doet? Waarom heb je morgen weer zin om verder te gaan met wat je doet? Waarom krijg je nog meer ideeën en inspiratie van wat je doet om in de toekomst mee aan de slag te gaan? Uit de antwoorden op deze vragen is vast een emotie te destilleren, iets dat het met je doet, waar je innerlijke drive mee te maken heeft. Wat wil je vanuit die innerlijke drive bewerkstelligen voor je klant?
2. Je bent niet je werk of je product. Je bent vooral mens. En als mens heb je waarden, allergieën, ervaringen, dromen, kwetsbaarheden en emoties. Die spelen niet alleen in je privéleven een rol, maar ook in je werk. Als het goed is, is je werk hier een goede match bij. En die match zoek je vervolgens ook weer in je klant. Vertel eens hoe jij als mens met je product verbonden bent. Heeft iets uit eigen ervaring tot het product geleid? Als jij bijvoorbeeld natuurliefhebber bent, er altijd met een verrekijker en een paar wandelschoenen op uit trekt en vroeger als kind niet weg te slaan was bij de geitjes op de kinderboerderij, lijkt het niet meer dan logisch dat jij je er sterk voor maakt om bijvoorbeeld alleen biologische grondstoffen te gebruiken in het productieproces van je product. Maar als je alleen opschrijft ‘wij vinden de natuur belangrijk en gebruiken alleen biologische grondstoffen’, dan breng je geen emotie meer over op je klant.
3. Kijk ook naar het verhaal van de klant. Als je je ‘over ons’ alleen opstelt vanuit het doel verkoop, maakt het je eigenlijk niet uit wie je klant is, als ze maar kopen. Maar het is belangrijk dat je klant ook de juiste klant is, zodat er binding ontstaat. Zorg dus dat je in het verhaal eigenlijk ook al aangeeft welke klanten matchen met het waarom van jouw bedrijf en geef aan op welke manier je daarin iets kunt doen voor klanten. Niet alleen in praktische zin (repareren wat kapot is, werk uit handen nemen etc.), maar ook breder. Ook zaken die niet direct de verkoop van je product te maken hebben. Stel vragen aan je klant, luister, probeer van die klant ook niet alleen de eerste drie w’s (zie punt 1) te achterhalen, maar ook de rest. Misschien kun je wel een frustratie oplossen die de klant heeft met iets, of hem in contact brengen met iemand. Ook al heeft jouw product er tot nu toe nog niets mee te maken, je hebt al wel voldaan aan een behoefte en de klant iets gegeven. Verwerk zulke ervaringen in je ‘over ons’. Dat blijft geheid hangen.
Deze blog verscheen eerder op www.greenbadger.nl
Comentarios