top of page
  • Writer's pictureAstrid van den Hoek

Project ouderen in coronatijd

De afgelopen maanden heb ik voor het maandelijkse magazine van Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS) een aantal tuin-, raam- of ganginterviews gehouden met ouderen die normaal gesproken gebruikmaakten van het aanbod van de SWOS. Bijvoorbeeld door een van de ontmoetingscentra te bezoeken of deel te nemen aan de speciaal voor ouderen georganiseerde activiteiten. Hoe komen zij tijdens de lockdown de dag door? Wat houdt hen in beweging?


Maar meer nog dan die vragen, draaiden mijn bezoeken eigenlijk om aandacht. Want dat moesten deze ouderen veelal ontberen in coronatijd. Simpelweg de vraag 'hoe gaat het?' en daarop hun verhaal te kunnen vertellen. En dat zijn lang niet allemaal positieve verhalen, over 'er het beste van maken' en kijken naar wat nog wel kan in deze vreemde tijd. Nee, het ging ook over eenzaamheid, kwetsbaarheid, moeite om contact te maken en jezelf waardevol te voelen. Dat ik als interviewer hun verhaal wél wilde horen en er de tijd voor nam, dat deed hen goed. En ook dat hen gevraagd werd om in dat magazine een tip te geven aan andere ouderen die dat lazen, of een boodschap. Het leuke was dat er op de verhalen enthousiast gereageerd werd en er soms zelfs mensen in de pen klommen om een brief te schrijven aan degenen die vertelden best eenzaam te zijn. Dat vind ik mooi, dat er ondanks deze tijden van lockdown en ondanks leeftijd enzovoorts toch nieuwe contacten ontstaan. Het sterkt mij in mijn motto 'vertellen, delen, inspireren', want dit is een prachtig praktijkvoorbeeld van hoe dat kan!

Deze eerste serie interviews zit er nu op, maar hopelijk kan het project in het nieuwe jaar tot een vervolg komen. Nu is er weer een nieuwe lockdown en daardoor genoeg mensen die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Hieronder lees je de verhalen uit de eerste serie.ouderen in coronatijd
.pdf
Download PDF • 1.10MB

Het voelt gek om elkaar en zeker deze ouderen 'gezellige' feestdagen toe te wensen. Ik wens vooral dat mensen naar elkaars verhalen willen (blijven) luisteren en ik hoop dat in 2021 weer volop te mogen doen en met die verhalen anderen te inspireren.


19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page