top of page
  • Writer's pictureAstrid van den Hoek

Over tijd en aandacht

Updated: Sep 11, 2020

Op zoek naar hoe ik wat meer structuur en consistentie in mijn bedrijfsactiviteiten kan brengen, stuit ik op een blog over impact maken. De belangrijkste vraag die ik volgens de blog moet beantwoorden, is: vertel eens waar je echt in gelooft.Ik zit nog even naar de vraag te staren, probeer een gevat antwoord te bedenken. Maar twee zinnetjes hebben zich al in mijn hoofd genesteld: wat je aandacht geeft, groeit (Aristoteles) en aandacht maakt alles mooier (Ikea). Ze lijken nogal hetzelfde, maar met een belangrijk nuanceverschil.

Volgens Aristoteles groeit alles wat je aandacht geeft, dus ook minder vrolijke ofweinig positieve dingen. Bijvoorbeeld als je jaloerse gedachten blijft voeden, dan zullen ze alleen maar toenemen. Of als je negatieve dingen over jezelf blijft benoemen, dan zal je zelfbeeld er niet beter op worden. Om het dus maar even zo te zeggen: choose wisely wát je aandacht geeft. Best goed om af en toe even bewust te doen, vind ik.

Ikea gooit het meer over de boeg van de gewenste associatie van aandacht met kwaliteit, de prestatie. Ikea-producten zijn beter omdat ze met aandacht gemaakt zijn, die strekking. (Nou kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er aan Ikea-meubels meer machines dan mensenhanden te pas komen, maar dat terzijde.) De andere gewenste associatie is die van aandacht met een betere wereld. Daar zit zeker een (kern van) waarheid in, denk ik.


Schaars

Aandacht is eigenlijk tijd, en tijd is een schaars goed geworden in de wereld. Ik geloof dan ook dat aandacht in de zijn van tijd maken voor elkaar de wereld mooier maakt. Omzien naar elkaar, verder dan de buitenkant, dieper dan koetjes en kalfjes.

Tijd heelt alle wonden, zegt men. Ok. Ja. Maar niet als dat betekent dat je moeilijke dingen dan maar weg moet stoppen en er niet over moet praten totdat er genoeg tijd is verstreken dat je de pijn niet meer voelt. Nee, juist tijd in de zin van aandacht heelt wonden. Omdat je je dan gezien en gehoord voelt, dat iemand een stukje tijd met jou doormaakt, een stukje op jouw reis meegaat. En ja, dan geldt natuurlijk ook: choose wisely wat je aandacht geeft, want steeds de wond weer openhalen zorgt niet echt voor genezing.

Ik neem me voor om bewuster te zijn in de keuzes wie en wat ik tijd geef, wie en wat ik met mijn aandacht wil laten groeien en hoe dat de wereld een beetje mooier kan maken. Tijd = geld, is vaak het adagium. Fine. Maar aandacht = goud! Oh, enneh... in mijn uurtarief is aandacht trouwens inbegrepen!


5 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page