top of page
  • Writer's pictureAstrid van den Hoek

Doe je ding

‘Do more of what makes you happy’. Een tekst die je vaak tegenkomt op kussenslopen, T-shirts en agenda’s. Vrij vertaald: doe je ding. Een beetje een open deur misschien, maar daarom niet minder bruikbaar. Als tekstschrijver van Green Badger kom ik dit ook vaak tegen in de interviews die ik heb met de klanten van Green Badger: inspirerende ondernemers die meer willen doen wat henzelf én de wereld blijer/mooier maakt. Mindset is daarbij cruciaal. Ik moest daar aan denken tijdens een bezoek aan de theatervoorstelling van bandoneonspeler Carel Kraayenhof (die van ‘de traan van Maxima’). Zijn voorbeeld uit de muziekwereld geeft precies aan hoe je gebruik kunt maken van jouw onderscheidend vermogen en welke rol mindset daarbij speelt.


In de theatershow vertelde Kraayenhof over componist Astor Piazzolla, een grootheid in de wereld van de tangomuziek. Maar tango stond volgens Piazzolla minder goed aangeschreven dan klassieke muziek. En dus ging hij in Parijs bij Nadia Boulanger studeren, die hij als de beste muziekdocente ter wereld van die tijd beschouwde. Bij Boulanger probeerde Piazzolla zijn tangoverleden en zijn bandoneonwerken te verbergen, denkend dat zijn bestemming in de klassieke muziek lag. Totdat zij hem eens vroeg wat er nou echt voor muziek uit zijn hart kwam en hij voor haar zijn tango Triunfal voorspeelde. Ze zei: “Astor, uw klassieke stukken zijn goed geschreven, maar de ware Piazzolla is hier. Laat hem nooit achter.” Na deze periode volgde Piazzolla de raad van Boulanger op en keerde terug naar de tango en naar zijn instrument, de bandoneon. Vroeger moest hij kiezen tussen tango en andere muziekstijlen, maar vanaf toen combineerde hij deze muziekstijlen. En dat maakte zijn muziek bijzonder vergeleken met andere componisten.


Een mooi voorbeeld van hoe mindset (klassieke muziek is beter dan tango) je in de weg kan zitten bij het bereiken van je doel (mooie muziek maken vanuit het hart). Piazzolla dacht eerst dat hij moest veranderen om een betere componist te worden. Maar eigenlijk had hij alles al in huis, door dat op een andere manier in te zetten bereikte hij zijn doel. Zo kun je ook kijken naar het ondernemerschap. Veel ondernemers zijn ondernemer geworden omdat ze een passie hebben voor hun product of dienst. Niet omdat ze administratie, netwerken of verkoop nou zo leuk vinden. Maar het is mogelijk om iets te doen waarvan je denkt dat het je ding niet is, op een manier waarop je het idee hebt dat je iets aan het doen bent dat wél je ding is. Er is niet één manier waarop je moet verkopen of één profiel van hoe een goede verkoper moet zijn. Er is wel maar één exemplaar van jou, dus maak gebruik van wat je hebt in plaats van te worden zoals een ander al is.

Als je het leuk vindt om je personeel te managen, ga dan vooral bij potentiële klanten langs in plaats van ze koud te bellen. Doe aan klantmanagement zoals je aan personeelsmanagement doet. Wees je warme en betrokken zelf zoals je ook op de werkvloer bent. Heb je erg veel specialistische kennis over je product en weet je alles van de machines in de bedrijfshal, maar weet je niet hoe je dat aan klanten moet overbrengen in een verkoopgesprek op kantoor? Maak bijvoorbeeld eens een bedrijfsvideo waarin je je kennis tentoon kunt spreiden en vertoon die aan klanten. Natuurlijk, nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen is mooi, maar vergeet niet in te zetten wat je al in huis hebt en waar je plezier aan beleeft. Do more of what makes you happy!


Deze blog verscheen eerder op www.greenbadger.nl

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page